Masy sensoryczne

22.04.2020

Aby pomóc zwalczyć nudę w domu zapraszam wszystkich Rodziców i Opiekunów do zapoznania się z przepisami na masy sensoryczne.

Zabawy z wykorzystaniem mas pomogą nie tylko rozprawić się z nudą, czy zapewnią odpowiedniej stymulacji zmysłowej, ale również pobudzą wyobraźnie dzieci, „rozładują” napięcie emocjonalne, dostarczą mnóstwo radości.

Jedna uwaga: zabawa może być wyzwaniem dla osób ceniących sobie porządek;). Na to też jest sposób: wszystkie materiały należy przygotować wcześniej, zaraz po przeczytaniu i wybraniu przepisu. Miejsce zabawy należy zabezpieczyć np. folią malarską, ręcznikiem lub kocem(czymś co możemy pobrudzić i wyprać lub wyrzucić). Aby dodatkowo nie wzbudzać w dziecku dodatkowej ekscytacji, składniki należy mieć przygotowane w pojemnikach, w ustalonej ilości oraz prezentować je dziecku pojedynczo.

Zabawę można urozmaicić poprzez dodanie narracji, fabuły do wykonywanej czynności np. przy użyciu zabawek. Aby pomóc się wyciszyć dziecku można w tle włączyć cichą, spokojną muzykę relaksacyjną. Do zabawy masami można użyć foremek do ciastek lub takich, jakie dzieci używają do zabawy w piaskownicy, na plaży.

Życzę miłej zabawy!

Przepisy na masy sensoryczne:

  1. Sztuczny śnieg:

Składniki:

Mąka ziemniaczana

Pianka do golenia

Opcjonalnie: niebieski barwnik, drobne kuleczki styropianowe.

Wykonanie:

Do mąki stopniowo dodajemy piankę do golenia, do uzyskania efektu sypkiego śniegu.

  1. Masa solna:

Składniki:

Mąka

Sól

Woda

Wykonanie:

W ilości 2:2:1, czyli tyle samo mąki ile soli i o połowę mniej wody.Mąkę mieszamy z solą. Powoli wlewamy wodę, aby uzyskać konsystencję zbliżoną do ciasta na pizzę.

  1. Piasek kinetyczny:

Składniki:

Mąka kukurydziana (tyle ile piasku chcemy wykonać)

Olej spożywczy

Wykonanie:

Do mąki stopniowo dodajemy olej. Mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dla ciekawszego efektu wizualnego można użyć barwników spożywczych lub soku z marchewki, buraka, szpianku.

  1. Domowa ciastolina

Składniki:

2 szklanki mąki

1 szklanka soli

2 szklanki ciepłej wody

2 łyżki oleju

1 łyżka kwasku cytrynowego

Opcjonalnie: barwnik spożywczy, aromat do ciast lub olejek eteryczny.

Wykonanie:

Mąkę, sól, wodę, olej i kwasek wymieszać w garnku. Podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając drewnianą łyżką. Masa powinna zgęstnieć do konsystencji puree i nie powinna kleić się do palców.

Jeszcze ciepłą masę można urabiać na stolnicy (wtedy jest czas na dodanie barwników i olejków zapachowych).

  1. Domowy Slime

Składniki:

Żel do prania (uwaga na dzieci z alergią, uczuleniem, nadwrażliwością dotykową) można zastąpić bardzo gęstym mydłem lub żelem pod prysznic, jednak konsystencją będzie bardziej „lejąca” niż „glutowata”

Klej w płynie biały, uniwersalny

Wykonanie:

Do miseczki z żelem do prania (ok.50 ml- można więcej, w zależności ile slima chcemy wykonać) stopniowo dodajemy klej. Cały czas mieszamy grubym patyczkiem lub łyżką (nie należy jej ponownie używać do spożywania pokarmów i napojów), aż uzyskamy „glutowatą”, rozciągłą konsystencję. Masę możemy przełożyć do pudełka i przechowywać w lodówce.

Receptury pochodzą ze zbiorów własnych*

Opracowała : Karina Banaszczak-psycholog, terapeuta SI

Logotypy funduszy UE

„Cyfrowy Powiat Bocheński” - E-administracja w Powiecie Bocheńskim.

Używamy plików cookies w celu optymalnej obsługi Państwa wizyty na naszej stronie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.